Brändiaktivismi Suomessa – uhka vai mahdollisuus?

Sinunkin yrityksesi voi hankkia asiakkaita parantamalla maailmaa!

Suomalaisille yrityksille on ollut tyypillistä olla ottamatta vahvasti kantaa yhteiskunnallisiin ja varsinkaan poliittisiin kysymyksiin. Venäjän hyökkäyssota on kuitenkin rikkonut hiljaisuuden, ja monet yritykset ovat ilmaisseet tukensa Ukrainalle. Tämä ei kuitenkaan yksin vielä täytä brändiaktivismin tunnusmerkkejä, sillä se vaatisi myös tekoja. Tässä kirjoituksessa kerron, mitä kaikkea brändiaktivismi tarkoittaa, ja mitä hyötyä siitä voisi olla sinun yrityksellesi.

 

Vastuullisuudesta vaikuttavuuteen

Brändiaktivismi tarkoittaa yritysten osallistumista yhteiskunnallisiin tai poliittisiin kysymyksiin osana markkinointistrategiaansa. Kyse on pitkäaikaisesta sitoutumisesta yrityksen valitsemiin arvoihin. Aktivismi kytkee yrityksen tuotteineen ja palveluineen ihmisryhmään, joka ajattelee samalla tavalla ja jakaa samat arvot.

 

Esimerkkejä kantaa ottavista brändeistä meiltä ja maailmalta:

• Finlayson: sukupuolten tasa-arvo ja ihmisoikeudet
• Iittala: kiertotalous ja kestävä kehitys
• IKEA: kestävä kehitys ja tasa-arvo
• Ben & Jerry’s: sosiaalinen oikeudenmukaisuus
• The Body Shop: eettinen liiketoiminta ja eläinten oikeudet

George Floydin murhan jälkeen toukokuussa 2020 Nike ilmoitti välittömästi kaikille kantansa väkivaltaan:

Arvopohjaiselle liiketoiminnalle on kysyntää

Tämän päivän kuluttajat tekevät arvojensa mukaisia valintoja. B2B-sektorilla arvot ovat myös keskeisessä asemassa, sillä arvojohdetut yritykset hyväksyvät vain arvoihinsa sopivat liikekumppanit.

Kun arvopohjainen liiketoiminta nousee entistä keskeisempään asemaan, yritykset, jotka uskaltavat ottaa kantaa ja toimivat johdonmukaisesti, saavuttavat kilpailuetua ja luovat syvempää yhteyttä kohdeyleisönsä kanssa.

Brändiaktivismi sopii sinulle, joka haluat erottua joukosta tekemällä enemmän kuin lain määräämät vastuullisuustoimet.

Brändiaktivismi – aloita vaikka heti!

Brändiaktivismia kannattaa toteuttaa strategisesti ja yrityksen arvojen mukaisesti. Valitse ensin yrityksesi arvoihin sopiva teema. Se voi olla vaikka ympäristövastuu, tasa-arvo, kestävä kehitys tai jokin muu yrityksellesi luonteva aihe.

 

Seiso arvojesi takana

Arvot ovat muutakin kuin korulauseita. Tee siis konkreettisia tekoja. Tee lahjoituksia, korosta tuotteidesi vastuullisuutta ja lanseeraa uusia arvoihisi sopivia tuotteita. Muuta toimintatapojasi ja kerro teoistasi selkeästi ja rehellisesti eri kanavissa. Jalkauta toimintatapasi henkilöstösi ja asiakkaidesi keskuuteen.

Muista, että aktivismi ei ole kertaluonteinen kampanja, vaan jatkuvaa työtä ja vastuunkantoa. Ole siis pitkäjänteinen. Tärkeintä on toimia aidosti ja uskottavasti, jotta viestisi tavoittaa samoin ajattelevan kohdeyleisösi.

 

Erottaudu kilpailijoista, erityisesti B2B-sektorilla

Monilla toimialoilla tuotteet ja palvelut ovat hyvin samanlaisia. Brändiaktivismi voi auttaa yritystäsi erottumaan kilpailijoistasi ja luomaan vahvemman sekä mielenkiintoisemman brändipersoonan.

 

Vahvista asiakasuskollisuutta

Nykykuluttajat arvostavat yrityksiä, joilla on vahvat arvot ja jotka toimivat vastuullisesti. Jos yrityksen arvot resonoivat asiakkaiden kanssa, se vahvistaa asiakasuskollisuutta ja lisää suosittelua.  

 

Suomessa tehdyssä tutkimuksessa vastaajista 89 % uskoi voivansa kiinnostua brändistä sen edustamien arvojen vuoksi.

 Lähde: Petra Turkulainen, Opinnäytetyö, Liiketalouden koulutusohjelma, 2021.

Houkuttele työntekijöitä ja yhteistyökumppaneita

Monet työnhakijat haluavat työskennellä yrityksessä, joka jakaa heidän arvonsa. Brändiaktivismi voi auttaa houkuttelemaan motivoituneita ja sitoutuneita työntekijöitä sekä vahvistaa työnantajabrändiä.  

 

Näy mediassa ja somessa

Rohkeat ja ajankohtaiset kannanotot saavat huomiota mediassa ja sosiaalisessa mediassa. Tämä tuo yrityksellesi ilmaista näkyvyyttä ja lisää keskustelua brändin ympärillä.  

 

Sitoudu kestävään liiketoimintaan

Brändiaktivismi voi olla osa laajempaa vastuullisuusstrategiaa, mikä auttaa yritystäsi saavuttamaan pitkäaikaisia taloudellisia hyötyjä ja täyttämään lainsäädännöllisiä vaatimuksia, esim. kestävyysraportointi.  

 

Jokainen yritys voi löytää oman tapansa toteuttaa brändiaktivismia.

 

Sopiiko brändiaktivismi kaikille yrityksille?

Uuden yrityksen on varmasti helpompi hyödyntää brändiaktivismia kuin jo toimintansa vakiinnuttaneen. Kuitenkin tekojen vaikuttavuus skaalautuu yrityksen liiketoiminnan koon mukana. Väitänkin, että jokaiselle yritykselle löytyy oma tapansa toteuttaa brändiaktivismia.

 

Mahdolliset riskit?

Vaikka brändiaktivismilla on monia hyötyjä, se voi myös jakaa mielipiteitä ja aiheuttaa kritiikkiä. Kaikkea kaikille -strategia ei tunnistetusti toimi. Mitä menetät, jos ihmiset, jotka eivät ole asiakkaitasi, työntekijöitäsi, yhteistyökumppaneitasi eivätkä omistajiasi, ovat eri mieltä kanssasi?

 

Kerro hyvistä teoistasi

Markkinointiviestinnällä on elintärkeä rooli brändiaktivismissa. Kerro ja perustele, miksi haluat ajaa valitsemaasi asiaa, mitä kaikkea teet sen hyväksi ja kuinka siihen voi osallistua.

 

Vastuullisuusraportti

Vastuullisuusraportti on pakollinen suurille, yleisen edun kannalta merkittäville yhtiöille, mutta sitä voivat hyödyntää myös pk-yritykset. Vapaaehtoinen vastuullisuusraportti on uskottava keino parantaa yrityksesi asemaa ja mainetta asiakkaiden, rahoittajien ja yhteistyökumppaneiden keskuudessa. Parhaimmillaan se on yrityksesi vastuullisuustarina, joka innostaa ja sitouttaa muutkin puolellesi.

Lue lisää vastuullisuusraportista.

Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää!

 

Tero Hyttinen

045 260 5779

tero.hyttinen@kajobrands.fi

 

 Lue myös: Millainen on inhimillinen brändi?

 

Luitko jo nämä?

Aloitetaan

heti !

Ota yhteyttä, niin jutellaan

Tero Hyttinen

+358 45 260 5779

tero.hyttinen@kajobrands.fi

Kysy, me vastaamme!

Kiitos! 
Viestisi on vastaanotettu ja kohta myös vastattu!
Ohhoh, jotain meni pieleen. Tarkistatko lomakkeen tiedot vielä uudelleen.